Rychlá jídla z nouzových zásob

23. dubna 2015 v 19:32 | justbecreative
Znáš to. Jsi doma, není tam kromě trvanlivých zásob nic k jídlu a ty by sis rád/a uvařil/a teplý oběd. Nebo večeři. Nebo takovou vydatnější svačinku. Ale kuchařská múza je zrovna na dovolené a nic tě nenapadá...

Prohledej mrazák
Mrazáky jsou geniální vynález. Dají se do nich zamrazit všechny možné věci. Od ledu přes namražené panáky a domácí jahodovou zmrzlinu až po chleba, houby, borůvky a hotová jídla. Pokud najdeš kuřecí polívku, rybí prsty s hranolkami nebo jahodové knedlíky, máš vyhráno. Pokud ne, pořád jsou tu další možnosti.

Krupicová kaše
Kdo by neměl rád pochoutku, která se nazývá také slovy krupicajda nebo bejbyguláš? Máš-li po ruce trvanlivé mléko a krupici, nasyp je do hrnce v poměru 100g krupice na litr mléka a půl je hotovo. To druhé půl spočívá v těžkém úkolu míchání, hlídání a čuchání, jestli se ti to náhodou nepálí. (Já a spálená jídla se přitahujeme jako opačné póly magnetu. Krupicová kaše je moje osobní prokletí a od té doby, co jsem zničila hrnec, se bojím sáhnout na krupici.)


Topinky
Starší chleba osmaž na oleji. Dej na něj nějaké věci, podle toho, co doma máš a na co máš chuť. Třeba ty houby, pokud je máš v mrazáku. Nebo vajíčka. Fantazii klade meze jen obsah tvé ledničky/mrazáku/skříňky/špajzu/košíčku/šuplíčku/krabice/amfory/kanopy nebo čehokoliv jiného, v čem máte jídlo. Když na to tak koukám, říkám si, že jsem se zase trochu moc rozjela. V kanopě nikdo jídlo neuchovává. Doufám.

Vajíčka tisíckrát jinak
Není to asi úplně železná zásoba, to připouštím, ale nemůžu je vynechat. Vajíčka jsou prostě mňamka, ať už míchaná, naměkko nebo natvrdo na chlebu s máslem. (A míchaná vajíčka navíc nepřipaluju, čímž ode mě získávají zlatého bludišťáka.) Ještě rada na závěr: nepřesolit, jako se to povedlo mně.

Těstoviny
Ať už najdeš špenát, tuňáka nebo třeba rajský protlak, můžeš si vždycky uvařit těstoviny. Těstoviny s tuňákem a kukuřicí, těstoviny se špenátem nebo třeba se sardinkami a rajským protlakem, na které mám malý jednoduchý recept.

Na 1 porci sardinkové omáčky budeš potřebovat:
70g rajského protlaku
200ml vody
150g sardinek v oleji
půlku středně velké cibule
stroužek česneku
sušenou bazalku na dochucení

Otevři krabičku sardinek a rozmačkej ryby vidličkou. Rajský protlak nařeď 200ml vody. Nakrájej cibuli a osmahni ji v hluboké pánvičce na oleji do sklovata. Přidej nadrobno nakrájený česnek, nech chvíli smažit a nakonec přidej sardinky. Promíchej a přidej rajský protlak s vodou. Pozor, bude to prskat! Sůl už přidávat nemusíš, protože sardinky jsou samy o sobě dost slané. Dochuť sušenou bazalkou. Pokud chceš omáčku krémovější, můžeš přidat smetanu. Smíchej s těstovinami a posyp nastrouhaným sýrem. Dobrou chuť!

Doufám, že jsem ti pomohla, inspirovala tě nebo tě článek prostě a jednoduše pobavil. Za jakékoliv konstruktivní hodnocení budu moc ráda. Pokud tě napadá další takové "nouzové jídlo", rozhodně se o něj nezapomeň podělit v komentářích :)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama